středa 5. března 2014

Hlína

Copak je to pod zemí?
Semínka tam tiše spí!
V každičkém tom semínku
najdeš jednu květinku.
Sedmikrásku, pampelišku,
zvonek, jetel, břízu, lísku...
Sluníčko jim na nos sáhne,
na povrch je povytáhne,
protáhnou hned lístky ven
vítat první jarní den!

Na jaře to všude začíná vonět, pučet, bzučet... Je ten správný čas prozkoumat, jak semínka dávají vzniknout semenáčkům a mladým rostlinkám, které pak dál rostou a v létě nebo na podzim nesou plody. Ale všechno to bujení musí začít v hlíně. Proto jsme s ní začali a zkusili ji prozkoumat podrobně. Což se tedy na koberci nedělá zrovna nejlíp, ale naštěstí máme aspoň pracovní tácy, kam jsem každému mohla kousek hlíny vysypat. Kromě toho jsem dětem rozdala čtvrtku s pruhem lepicí pásky, kam mohly děti nalepit všechno, co je v hlíně zaujalo. No nejvíc rozhodně zaujali mravenci:-) Naštěstí děti nenapadlo je přilepovat na pásku, jen mi nadšeně hlásily, kolik dalších vidí, a já jsem je běhala vyhazovat z okna. V hlíně jsme objevili větvičky, semínka, kamínky, písek... Něco se dětem podařilo nalepit a udělat si tak svůj vlastní "půdní profil".

Kdybychom měli možnost dlouhodobější práce, dala by se hlína prozkoumat mnohem podrobněji. Zajímavé by taky určitě bylo vyzkoušet do hlíny zahrabat nejrůznější předměty z různých materiálů a sledovat, co se s nimi bude dít. Což vlstně krásně navazuje na otázku, kdo vlastně půdu vytváří? Hlína nebo půda je totiž základní životadárná a životaplná hmota. Organismy v půdě (bakterie, houby, nejrůznější živočichové od těch mikroskopických až po macaté krtky) mohou mít takový význam, že všechno to zelené bujení na povrchu je proti tomu špička ledovce. Půda vzniká pomalu, centimetr půdy klidně i stovky let. O to horší je, jak rychle dokáže mizet. Nejen pod staveništi v okolí měst a dálnic, ale i kvůli vodní nebo větrné erozi. Hodně inspirativní je třeba pokus s erozí, který ukazuje, jak vegetace půdu chrání.

Abychom si ukázali, jak je půda důležitá pro rostliny, vyseli jsme s dětmi řeřichu do dvou kelímků. V jednom byla hlína, v druhém vata. Tak uvidíme, co příště sklidíme :-)

A úplně na závěr jedno sympatické video pro děti 




Žádné komentáře:

Okomentovat